Treceți la conținutul principal

la mulți ani

Puișor, a trecut ziua ta. A noastră. 

A fost primul an, din toți cei 26 de până acum, în care n-ai simțit că ziua ta e a ta. Cumva era normal, cumva mă așteptam, dar am sperat până în ultima clipă că voi reuși să (ne) păcălesc și vom simți senzația nepământeană… măcar pentru o clipă. N-a fost să fie de data asta. 


Au lipsit niște lucruri de la ziua ta. 

A lipsit expoziția pe care toată copilăria n-ai înțeles-o, ba chiar ai fost supărată că a înlocuit toate petrecerile cu baloane și pizza la locul de joacă ce puteau fi. Au lipsit cel puțin doi oameni dragi și importanți. A lipsit ploaia, care și-a cernut picăturile în fiecare an pe la ora 3-4, doar pentru a lăsa loc soarelui de pe la 5 când… începea expoziția. 


Totuși, ziua ta a trecut, puișor, iar eu stau aici, neștiind ce să fac cu 26.

Să-ți mai zic ce am făcut de la ultima noastră întâlnire?

Nu prea multe, sincer. Încă mi-e greu să văd soarele de după nori, luminița de la capătul tunelului și toate celelalte clișee motivaționale pe care le recită oamenii în situații. În unele zile mi se pare mai greu ca în prima zi, ceea ce mă dezamăgește și întristează teribil.


Ne-am mutat iar! Hai să spunem că am prezis bine ultima data când am vorbit: chiria găsită nu era ce trebuie, iar colega de apartament nici atât - măcar avem o poveste super amuzantă (acum că a trecut) de spus la petreceri. 

Dar noua noastră casă! Puișor, dacă ai știi cât de mult îți va plăcea! Imaginează-ți că jocurile tale cu decorat casele păpușilor au prins viață și au adunat elementele care îți plac cel mai mult într-un apartament scăldat în soare; cu parchet din lemn masiv, ușă dublă, mobilă frumoasă și cea mai delicioasă proprietară (cu tot cu un bebe mic, pentru că știm cât de leșinate suntem după bebe mici). Sunt foarte mândră și bucuroasă că am găsit casa asta pentru noi! Simt că ți-am făcut un cadou frumos tare, mai ales ție!


În continuare merg la dans la bară. Îmi place peste poate și mă face să mă simt puternică, frumoasă și stăpână pe situație - deși, fie vorba între noi, de cele mai multe ori nu sunt, dar ți-am zis că instructoarea are acest talent de a ne face pe toate să ne simțim ca niște zeițe indiferent cât de strâmb ținem vârfurile degetelor. 


Am început să simt soiuri noi de dor. Unele se simt ca valurile din nopțile de vară în care îți scalzi picioarele încinse, iar altele mă îneacă de-a dreptul. Uneori mă păcălesc cu ceva treburi casnice sau o lectură plăcută (da, am reînceput să citesc), alteori fac pe mastercheful și îmi așez dorul cu grijă pe foi de lasagna sau blat de biscuiți. Alteori îl hrănesc cu vreun film siropos sau un playlist trist și sper că poate de data asta îl consum pe tot (nu l-am consumat niciodată nici măcar pe jumătate - am reurse nelimitate, se pare). Și de cele mai multe ori vine pisica asta mică și iubită care miroase a cartofi și toarce pe pieptul meu, ca și cum dacă vibrația e suficient de puternică, dorul ar putea cădea cum cade un telefon de pe masă și s-ar sparge în mii de bucățele.


Am învățat să apreciez expoziția care pe tine te enervează atât de tare acum - deși ți-a plăcut să alergi roată muzeul țipând „e ziua mea și fac ce vreauuuu!!”. Și știi ce, fată? Chiar e ziua ta și chiar faci ce vrei! - trebuie să vedem cum aplicăm filosofia asta în fiecare zi.


În esență sunt bine, viața noastră s-a (mai) liniștit și conglomeratul de „nasoale” care ne-au chinuit câteva luni bune s-a dizolvat în mici bucurii. 

Totuși, nerecunoscătoare cum mă știi, nu pot să mă bucur până la capăt. 

Cred că aveam dreptate când am spus că simt că anul ăsta „doar am suferit”. Din varii motive, după ce diverși oameni au decis să facă pe „mesagerii lecțiilor de viață”.
Le-am învățat, pot primi o vacanță? Că tot e vară…


Sau poate, în altă dată în care am spus că „viața poate fi oricât de minunată, dacă lipsește cineva din ea, totul e degeaba” am avut mai multă dreptate.


Măcar avem soare în casă și pisica ce miroase a cartofi. 

La mulți ani, puișor!

Să ne fie cu fericire, că-i cea mai importantă!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

URIAȘ

Există oameni și apoi există Oameni. Uriași. Mama mea mi-a adus în viață foarte mulți Oameni. I-a adunat și i-a ales cu atenție ca să am cu certitudine ceva important de învățat de la ei. I-a așezat cu grijă în viața noastră și m-a învățat să-i iubesc atât de frumos încât mulți dintre ei au devenit familie - familia pe care ți-o alegi. Când eram mică eram foarte revoltată că sunt mai mereu printre oameni mari. Mi se părea că n-am timp să copilăresc și că ard etape. Apoi am crescut, m-am făcut și eu om mare și mi-am dat seama cât de valoros e că am crescut așa. Artiștii sunt Oamenii buni ca o pâine caldă, curați și frumoși din interior spre exterior. Cu o lumină în ochi pe care nici un alt om de pe lumea asta nu o are. Cu o vorbă înțeleaptă și răbdătoare și glume delicioase cu subtext și pretext. Am crescut printre ei și sunt tare fericită că a fost așa. Problema cu ce a făcut mama mea e că nu și-a dat, nici ea, nici eu acum că sunt mare, seama că pe cât de bogată și importa...

pelerinaj

Spuneam acum câteva săptămâni că îmi amintesc clar perioade din viața mea în care visam la tot ce am acum. Că acum, acest tot s-a împlinit și nu pare să se oprească din împlinire prea curând.    Exact așa mi-au fost ultimele zece zile, care au făcut o tranziție minunată dinspre 26 – care a fost cel mai greu, dureros și zbuciumat an din viața mea de până acum, spre 27 – care se arată a fi ceva minunat; primele șapte zile din el au fost așa și nu e un secret că îmi doresc ca toate celelalte să fie aidoma. Am plecat de nebună, cu pisica ce miroase a cartofi, pe tren spre Satu Mare - prima dată pentru pisică și prima dată în ultimii mulți ani pentru mine, la vagon clasa a doua, cu 15 lei (mai ieftin decât un Uber din București în București). Am avut cea mai colorată companie; niște neni care mi-au povestit vrute și nevrute: de-ale conspirațiilor și credințelor oamenilor care votează cu AUR și cred că 5G ne-a adus corona. A fost obositor, amuzant și mi-a amintit cât de curajoasă ...

ma 1 ac

A trecut un an de când m-am apucat de mine.  Un an de când mi-am adunat tot curajul pe care l-am găsit în ființa mea mică și l-am purtat mândră pe umeri și în brațe, pășind pe calea la care visam de mult prea mult timp.  Oficial, am terminat primul an de master, acum, după excursia la Sibiu, unde am jucat spectacolul-performance-examen Grand Hotel Danemarca în cadrul FITS și n-am cum să nu marchez momentul cu niște gânduri și foarte multe sentimente adunate în cele nouă luni de când fac asta.  Nu cred că e deloc o coincidență că durata unui an universitar (sau școlar, fie vorba între noi, dar am trecut de etapa aia așa că nu mai știu care sunt acum emoțiile clasei a șaptea) coincide cu durata unei sarcini. În special în cazul facultăților vocaționale, mi se pare o metaforă tare frumoasă dacă vei considera că cele nouă luni ale fiecărui an te formează dintr-o moleculă cu potențial în ceva desăvârșit. Ca și cum ai aceste luni pentru a acumula și a învăța și a deprinde tot c...