Treceți la conținutul principal

începutul și finalul educației mele au fost mișto și de restu’ caramele

 Mai este foarte puțin până termin cu școala și acum cred că-i pe bune.

Am mai zis eu o dată, prin 2020, că mi s-a luat de școală și educație, că mi-am petrecut trei sferturi din viață în bancă - proporția s-a cam păstrat: din cei 27 trăiți, 19 au fost în școală (vă vine să credeți!?!? mie nu.) și că e cazul să mă opresc. Dar ce bine că nu m-am oprit atunci! 

Totuși, nu despre asta vorbim azi, aici. 

Azi, aici, vorbim despre oamenii mei preferați din toată școala asta multă pe care am făcut-o, care se întâmplă să se afle la cele două capete ale drumului meu: atunci și acum. 


Doamna învățătoare este cea datorită căreia am inventat sintagma „dUamnă cu D mare”, pentru că, o merită din plin și cu adevărat. Duamna mea a fost cea mai bună Duamnă din câte aș fi putut avea: era dură și ne certa când eram lepre și nu voiam să scriem, (ah! tonul ascuțit care mă striga din fundul sălii „IANAAA!!!” și știam clar că mai am câteva secunde până la cataclismul mondial care se numea trebuie să scriu de pe tablă.) dar de fapt era blândă și bună, doar că nu vedeam asta pe atunci. Avea un fel drag de a-mi spune „Ienuca” pe care l-a păstrat până astăzi, iar faptul că ne-am rămas aproape și că ne bucurăm enorm, imens și intens de fiecare dată una de alta, îmi arată că pur și simplu a trebuit să mai cresc un pic ca să-mi dau seama cât de bună e Duamna mea și cum nici o altă doamnă n-ar fi fost la fel! Mirosea cum nimeni altcineva din viața mea nu a mirosit, mirosea cum visam să miros și eu când voi fi mare: a parfum dulce și țigări. Au trecut 20 de ani de atunci, iar Duamna mea miroase la fel, dar se bucură mult mai mult când mă vede - cred că e și puțin mândră de femeia care sunt (și datorită ei!).


Și apoi e profu’. Acum e profu’. 

Când eram la Cluj visam să am și eu un profu’ pentru că auzeam la colegii mei de la actorie admirația, bucuria și respectul din voce când rosteau profu’ și mi se părea că n-ai cum să ai o formare completă și reușită fără un profu’

Și l-am primit! L-am primit pe profu’ și am știut că am avut dreptate.

Eu am mai scris despre profu’ în câteva bucăți de text, dar am făcut-o sumar și pe fugă pentru că relația noastră era crudă și nu știam exact dacă ce simt/văd/cred e adevărat sau e entuziasmul de început - cred că la fel ca în dragoste, orice relație dintre doi oameni e un pic mai mișto la început; valoroase-s alea care rămân/devin chiar mai mișto, dar nu trebuia sa vă zic eu asta, nu-i așa? 

Și pentru că peste relația mea cu profu’ a mai trecut niște timp, așa cum trece timpul peste butoaiele de vin, pot să scriu cu tot dragul din lume că n-am greșit nici măcar un pic cu ce am spus despre el înainte - da, îmi foarte place să am dreptate! 


Profu’ e cel mai valoros om pe care teatrul mi l-a adus în viață. L-aș pune chiar în topul celor mai valoroși oameni din toată viața mea, da’ n-o s-o fac (decât poate în secret, în capul meu) pentru că o să-și dea ochii peste cap și o să-mi zică că nu-i adevărat (doar că e adevărat, da’ nici profii ăștia nu știu chiar tot, ha!). 

E valoros pentru că are darul ăsta pe care l-am văzut mult prea rar la oameni: de a-ți arăta fără să se dea deștept (deși, pf, este!), pentru că mi-e tatăl de care nu știam că am nevoie, cel mai bun prieten și cel mai darnic coleg. Pentru că e nenorocit - cum îi place să se autointituleze - când mă scoate din zona de confort și mă aduce acasă, la mine. Pentru că mă ia la mișto și e ironic; cu mine și cu toată lumea asta fandosită. Pentru că îmi povestește cu drag și generozitate amintiri din viața (mai corect ar fi să zic viețoaca) lui de actor pentru că știe că înțeleg ce-i de înțeles (îmi place să știu și să simt că are încrederea asta în mine). Pentru că mă vede - vede tot ce cred eu că pot să ascund, dar nu bravează cu asta, ci mă lasă în pace să cred că-s șmecheră, doar ca să-i fie mai mare satisfacția și mai larg zâmbetul când (mă) descopăr singură. Pentru că a stârnit în mine ceea ce n i m e n i nu a reușit în ultimii cel puțin șase ani: o forță creatoare și un drive despre care eram sigură că au dispărut de tot (bine, poate am contribuit și eu un pic, dar azi nu mă laud). Pentru că îmi mulțumește des, îmi cumpără cafele și limonade, pentru că se bucură sincer și inocent când îi duc ceva dulce făcut de mine, pentru că avem glumițele și apropourile noastre. Pentru că a crezut în mine chiar și atunci când eu n-am crezut. Pentru că m-a așteptat răbdător când am avut crize existențiale și artistice. Pentru că se îngrijește și de sufletul meu, nu numai de dicție și accent (dar mai ales de dicție și accent, ioi!). Pentru că face mișto de rechizitele mele cu desene animate și de faptul că n-am niciodată pix (orice prost are un pix!). Pentru că mi-a oferit ocazia și motivul să zic și eu cu admirație, bucurie și respect profu’.


Într-un fel, Duamna și profu’ sunt foarte asemănători. 

Cred că l-am primit acum pe profu’ ca să mă bucur de tot ceea ce n-am avut cu Duamna, pentru că eram mică și răzgâiată. Totuși, eu o să trișez puțin și am să mă bucur de amândoi, pentru că nu mai sunt nici mică, nici răzgâiată, iar mintea de acum îmi permite să-mi dau seama ce oameni mișto și valoroși au stat la începutul și la finalul educației mele. 

Și le mai zic eu în privat una-alta. 

Și le mulțumesc. Și îi pup tare!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

URIAȘ

Există oameni și apoi există Oameni. Uriași. Mama mea mi-a adus în viață foarte mulți Oameni. I-a adunat și i-a ales cu atenție ca să am cu certitudine ceva important de învățat de la ei. I-a așezat cu grijă în viața noastră și m-a învățat să-i iubesc atât de frumos încât mulți dintre ei au devenit familie - familia pe care ți-o alegi. Când eram mică eram foarte revoltată că sunt mai mereu printre oameni mari. Mi se părea că n-am timp să copilăresc și că ard etape. Apoi am crescut, m-am făcut și eu om mare și mi-am dat seama cât de valoros e că am crescut așa. Artiștii sunt Oamenii buni ca o pâine caldă, curați și frumoși din interior spre exterior. Cu o lumină în ochi pe care nici un alt om de pe lumea asta nu o are. Cu o vorbă înțeleaptă și răbdătoare și glume delicioase cu subtext și pretext. Am crescut printre ei și sunt tare fericită că a fost așa. Problema cu ce a făcut mama mea e că nu și-a dat, nici ea, nici eu acum că sunt mare, seama că pe cât de bogată și importa...

pelerinaj

Spuneam acum câteva săptămâni că îmi amintesc clar perioade din viața mea în care visam la tot ce am acum. Că acum, acest tot s-a împlinit și nu pare să se oprească din împlinire prea curând.    Exact așa mi-au fost ultimele zece zile, care au făcut o tranziție minunată dinspre 26 – care a fost cel mai greu, dureros și zbuciumat an din viața mea de până acum, spre 27 – care se arată a fi ceva minunat; primele șapte zile din el au fost așa și nu e un secret că îmi doresc ca toate celelalte să fie aidoma. Am plecat de nebună, cu pisica ce miroase a cartofi, pe tren spre Satu Mare - prima dată pentru pisică și prima dată în ultimii mulți ani pentru mine, la vagon clasa a doua, cu 15 lei (mai ieftin decât un Uber din București în București). Am avut cea mai colorată companie; niște neni care mi-au povestit vrute și nevrute: de-ale conspirațiilor și credințelor oamenilor care votează cu AUR și cred că 5G ne-a adus corona. A fost obositor, amuzant și mi-a amintit cât de curajoasă ...