Treceți la conținutul principal

femei

Draga mea dragă, în seara asta te-am pomenit mult.

Mâine e 8 martie, iar eu am reușit, din nou, după doi ani de zile, sa fac o boacănă pe care tu în toți anii de jucat pe garaje și alergat roată blocul n-ai reușit. 


Sunt acum niște chestii, trotinete electrice se numesc. Pe vremea aia nu erau nici măcar trotinete analog, mecanice (?) …prea multe, așa că n-ai de unde să le știi. 

Mă rog, și îmi place mie mult să mă dau cu astea pentru că sunt și ieftine și rapide și le găsești prin tot orașul. Ei, acum doi ani am căzut și mi-am spart bărbia. Ieri am căzut iar și mi-am spart tibia. Sună mai rău decât este, dar totuși, în seara asta, e rău. 


E rău pentru că mă simt mică-mică, poate chiar mai mică decât tine. 

De fiecare dată când corpul meu pățește ceva, mă gândesc la tine și la ce treabă grozavă ai făcut protejându-l în toți anii în care era predispus la fel de fel de trăznăi. Chiar ai fost un copil bun! 

Pe lângă că sunt mică-mică, mai sunt și singur..ică. 🙂

Iar asta mă sperie mai tare decât orice lovitură.


Așa că aș vrea să-ți povestesc despre femei. 

Pentru că asta, poate, mi-ar aduce aminte și mie de unele lucruri importante, poate că m-ar mai linști și mi-ar calma pulsațiile din tibie. Oho, poate chiar adormim, cum ar fi!?


Tu știi deja că am fost crescute de femei. 

Viața a făcut să avem în jurul nostru tot felul de tipologii și caractere feminine din care să extragem seva cea mai bună și să o împletim la baza ființei. 

De la palma blândă și caldă ce ne ținea capul în fiecare seară înainte să adormim, când eram cât o franzelă, la mâinile răbdătoare și puternice care ne-au plimbat pașii curioși și ne-au făcut avion, Rose din Titanic și Statuia Libertății. De la ochii blânzi ai Doamnei învățătoare pe care o iubim din cale-afară, la vocea caldă care ne spunea mereu „hai să-ți mai pun niște cornulețe!”.

Unele femei importante din viața noastră au dispărut și e foarte important să nu le uităm niciodată - dimpotrivă, să le aruncăm câte un gând și un zâmbet când ne amintim; cine știe ce sfaturi bune or avea de acolo de sus! 

Apoi vor mai fi prietenele pe care ți le vei face de-a lungul vieții și care, la rândul lor, se vor cerne. Te va ajuta timpul, te va ajuta distanța, te vor ajuta întâmplările din viețile voastre - trebuie să ai încredere că pentru fiecare om care alege să iasă din viața ta, vor fi cel puțin doi care vor dori să intre; femei sau nu.

Apoi vor fi mamele. Care nu-s ale tale, dar pe care ți le însușești, pentru că așa faci tu, ca o moliucă ce ești! Să le trimiți un gând bun (în scris, chiar contează!!) la fiecare ocazie specială. Vei crește și vei vedea cât preț vei pune și tu pe lucrușoarele astea mărunte!


Iar toate aceste femei, cu tot cu noi, sunt complexe și complicate; ciudate, mofturoase, alintate, enervante, obositoare, paranoice uneori, proaste alteori; naive și curajoase, sensibile, trecute prin viață, din topor. 

Cu unele te vei conecta instant și veți păstra o legătură solidă de-a lungul anilor. Pe altele nu le vei suporta dinainte să deschidă gura. 

Altele ți se vor părea false, prefăcute sau lăudăroase. Uneori vei fi invidioasă, alteori le vei compătimi. 

Iar alteori, vei zice „atunci când mă fac mare, vreau să fiu …”. Nu trebuie să fii nimeni. Trebuie să fii tu. 

Îți mai spun un singur lucru, pe care mi l-a spus ultima femeie mișto găsită și invitată în viața noastră (vai, abia aștept s-o cunoști, o să-ți placă de ea!!): unele femei sunt făcute să crească bărbați! Mi-aș fi dorit să știu asta mai devreme, poate facem cumva…


Iar acum preiau legătura pentru a mulțumi acestor femei menționate mai sus! 

Vă mulțumesc că ați avut grijă de Iana în toate fazele ei - de la puiul cu care mă conversez eu pe aici, la adolescenta rebelă și răzvrătită (o să vorbesc și cu ea, stați liniștite!) și tânăra femeie.

Vă mulțumesc că ați păstrat ”sătucul de iubire” și sunteți alături de regina-mamă.

Vă mulțumesc pentru toate cadourile, mesajele, telefoanele, sfaturile cerute și necerute, părerile aidoma și încurajările din momentele alea.

Sunteți cea mai minunată adunare de emoție pură și iubire! Vă iubesc! 


Mămicuțo… nu te-am uitat. Nici nu te-am menționat punctual decât în câteva locuri. 

Am decis că anul acesta, cadoul tău de 8 martie este bucata asta de text. Știi tu de ce. 

Te iubesc! 


Iar tu, pitico, ai grijă la trotinete și oamenii pe care îi lași să (re)intre în viața ta! 

Singurătatea tot n-o să-ți placă. 


Te îmbrățișez moliuc! La mulți ani!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

URIAȘ

Există oameni și apoi există Oameni. Uriași. Mama mea mi-a adus în viață foarte mulți Oameni. I-a adunat și i-a ales cu atenție ca să am cu certitudine ceva important de învățat de la ei. I-a așezat cu grijă în viața noastră și m-a învățat să-i iubesc atât de frumos încât mulți dintre ei au devenit familie - familia pe care ți-o alegi. Când eram mică eram foarte revoltată că sunt mai mereu printre oameni mari. Mi se părea că n-am timp să copilăresc și că ard etape. Apoi am crescut, m-am făcut și eu om mare și mi-am dat seama cât de valoros e că am crescut așa. Artiștii sunt Oamenii buni ca o pâine caldă, curați și frumoși din interior spre exterior. Cu o lumină în ochi pe care nici un alt om de pe lumea asta nu o are. Cu o vorbă înțeleaptă și răbdătoare și glume delicioase cu subtext și pretext. Am crescut printre ei și sunt tare fericită că a fost așa. Problema cu ce a făcut mama mea e că nu și-a dat, nici ea, nici eu acum că sunt mare, seama că pe cât de bogată și importa...

pelerinaj

Spuneam acum câteva săptămâni că îmi amintesc clar perioade din viața mea în care visam la tot ce am acum. Că acum, acest tot s-a împlinit și nu pare să se oprească din împlinire prea curând.    Exact așa mi-au fost ultimele zece zile, care au făcut o tranziție minunată dinspre 26 – care a fost cel mai greu, dureros și zbuciumat an din viața mea de până acum, spre 27 – care se arată a fi ceva minunat; primele șapte zile din el au fost așa și nu e un secret că îmi doresc ca toate celelalte să fie aidoma. Am plecat de nebună, cu pisica ce miroase a cartofi, pe tren spre Satu Mare - prima dată pentru pisică și prima dată în ultimii mulți ani pentru mine, la vagon clasa a doua, cu 15 lei (mai ieftin decât un Uber din București în București). Am avut cea mai colorată companie; niște neni care mi-au povestit vrute și nevrute: de-ale conspirațiilor și credințelor oamenilor care votează cu AUR și cred că 5G ne-a adus corona. A fost obositor, amuzant și mi-a amintit cât de curajoasă ...

ma 1 ac

A trecut un an de când m-am apucat de mine.  Un an de când mi-am adunat tot curajul pe care l-am găsit în ființa mea mică și l-am purtat mândră pe umeri și în brațe, pășind pe calea la care visam de mult prea mult timp.  Oficial, am terminat primul an de master, acum, după excursia la Sibiu, unde am jucat spectacolul-performance-examen Grand Hotel Danemarca în cadrul FITS și n-am cum să nu marchez momentul cu niște gânduri și foarte multe sentimente adunate în cele nouă luni de când fac asta.  Nu cred că e deloc o coincidență că durata unui an universitar (sau școlar, fie vorba între noi, dar am trecut de etapa aia așa că nu mai știu care sunt acum emoțiile clasei a șaptea) coincide cu durata unei sarcini. În special în cazul facultăților vocaționale, mi se pare o metaforă tare frumoasă dacă vei considera că cele nouă luni ale fiecărui an te formează dintr-o moleculă cu potențial în ceva desăvârșit. Ca și cum ai aceste luni pentru a acumula și a învăța și a deprinde tot c...