Treceți la conținutul principal

cafeaua din Cișmigiu

Bună dimineața, fată!

Știu, încă nu te-ai trezit.


Dar eu m-am trezit la 04:31. Poate pentru că am adormit pe la 22, poate pentru că mi-am dorit sau poate pentru că „așa a fost să fie”; fără să-mi dau seama, până nu mi-a arătat Facebook, „în această zi acum 2 ani” făceam exact același lucru. N-aveam somn și ieșeam în Cișmigiu să beau o cafea și să scriu - chiar cred că ar trebui să fac asta mai des!


Vezi tu, pe cât de mult urăști să te trezești acum devreme, pe atât de mult îți vei dori să faci asta mai încolo. E ceva foarte liniștitor între orele 7 și 9 dimineața. Orașul încă freamătă a somn, oameni pe străzi nu prea găsești - iar cei pe care îi găsești aleargă cu căștile în urechi sau plimbă căței, așa că pot doar să adauge la liniștea ta, iar aerul e … cum spuneam acum 2 ani, crocant. 


Așadar, chiar dacă tu încă dormi, am să te iau cu mine-n gând, la cafea în Cișmigiu. 


Aseară îmi propusesem să ies la alergat. Întâmplarea a făcut să fie nevoie să alerg puțin, tot aseară, grăbindu-mă spre cineva, și să-mi dau seama că e încă prea devreme pentru piciorul meu drept. A trecut abia o săptămână de când l-am izbit de asfalt, mai are nevoie de puțin timp până să alerge din nou. Superbă cronologia, totuși: 

7 martie 2021: spart bărbie

14 martie 2021: dimineață crocantă în Cișmigiu

7 martie 2023: spart tibie

14 martie 2023: dimineață crocantă în Cișmigiu


Și nici măcar nu le-am planificat! 🙂


M-am trezit cumvă mâhnită de piciorul meu nevindecat, iar primul gând a fost: „ei, nu mai merg nicăieri dacă nu-mi iese planul inițial, mai bine mai stau în pat.”. Și am stat; o oră, o oră și ceva, până când, la un moment dat, ceva m-a aruncat din pat direct în haine și apoi, brusc, aerul din jurul meu era crocant. 

Eram afară. 

Iar afară simțeam mirosul pe care îl adulmecam flămând în fiecare dimineață în care ieșeam din tura de noapte - pe vremea când lucram la hotel. Am pus albumul Valeriei Stoica, „I don’t like roses” - recomand cu entuziasm și căldură! Magie face cu vocea fata asta! - și am luat-o la pas căutând cu privirea un petec de soare. 



Așa am aflat că până târziu în dimineață, soarele sărută doar acoperișurile clădirilor - nu are loc de toate construcțiile astea moderne, înalte, fără personalitate, care ne sufocă în sticlă și metal. Am fotografiat fiecare acoperiș sărutat de soare pe care l-am găsit în drumul meu. 

Am trecut pe lângă locul în care am muncit în ultimul an - deși n-aș fi crezut vreodată să rezist atât - și i-am mulțumit în gând pentru toate lecțiile prețioase pe care mi le-a oferit. 

Apoi am urcat Calea Victoriei doar pentru că mă simt într-o perioadă victorioasă a vieții mele.        


                            



Am simțit un miros de parfum dulce combinat cu tutun care m-a dus, simultan, cu gândul la doamna mea învățătoare, dar și la stația de autobus de pe Memo, din Cluj-Napoca (te pup și mi-e dor de tine, orașule!). 

Am mers la cafeneaua de lângă unde-am-stat-înainte, am primit cel mai călduros și zâmbitor „bună dimineața”, mi-am luat o cafea mare și o apă și am poposit, într-un final, în Cișmigiu. 

Aici am descoperit că banca-mea-care-nu-e-a-mea-dar-este nu mai este. Mi-au luat banca..

Așa că am mai făcut câțiva pași și am găsit alta. 

M-am așezat, am scos arsenalul din dotare: capacul de la cafea pe post de scrumieră, Iqos (not sponsored, but I’d like, call me baby), telefon pentru fotografiat, căștile din urechi și am stat. 

Am stat și am respirat, am stat și am ascultat, am stat și am zâmbit. 

A apărut o doamnă cu un cățel căruia îi vorbea cu „mami” - m-a făcut să mă gândesc la micul meu fraier de acasă care doarme-n vârful patului. 

A apărut o doamnă în vârstă care a luat la rând aparatele de fitness din parc, cu o dăruire și determinare care m-au impresionat teribil. 

A apărut o rață cu o bucată de chiflă habar-nu-am-de-unde-a-găsit-o pe care am urmărit-o cum se înfrupta din ea. 

La fix 7:31, soarele a inundat banca mea nouă care nu-i a mea, dar este. 

Am închis ochii, l-am lăsat să mă mângâie și am mai stat.


750ml de apă mai târziu, o cafea mare băută și trei heets fumate, am decis să-mi continui excursia prin soare.  

M-am întâlnit cu tine… mă rog, nu cu tine, dar cu o fetiță la fel de bosumflată cum mi te amintesc pe tine în diminețile pe care încă nu le știai crocante. O trăgea bunicul de mână spre grădiniță (?) iar ea chiar nu voia să meargă acolo. Am zâmbit tare. 

Apoi am mers de-a lungul Dâmboviței, cu soarele în față, dor în suflet și apa în dreapta. Cred că unele doruri nu trec niciodată. 

Am oprit la florărie pentru niște frezii. Aș fi vrut albe, să se asorteze cu ținuta mea, dar nu aveau. Am luat galbene și mi-am dat seama că am ajuns să trăiesc estetic, dacă putem spune așa. Vreau să zic… frumos. Să fie frumos în jurul meu. Îmi place. 

În cele din urmă am ajuns acasă, unde micul fraier mă aștepta exact unde l-am lăsat: în vârful patului; dar a venit grăbit când a văzut ce captură parfumată i-am adus la molfăit!



Am planuri multe pentru ziua asta! 

Am planuri multe pentru noi, fată!


Haida!

                                                                                               

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

URIAȘ

Există oameni și apoi există Oameni. Uriași. Mama mea mi-a adus în viață foarte mulți Oameni. I-a adunat și i-a ales cu atenție ca să am cu certitudine ceva important de învățat de la ei. I-a așezat cu grijă în viața noastră și m-a învățat să-i iubesc atât de frumos încât mulți dintre ei au devenit familie - familia pe care ți-o alegi. Când eram mică eram foarte revoltată că sunt mai mereu printre oameni mari. Mi se părea că n-am timp să copilăresc și că ard etape. Apoi am crescut, m-am făcut și eu om mare și mi-am dat seama cât de valoros e că am crescut așa. Artiștii sunt Oamenii buni ca o pâine caldă, curați și frumoși din interior spre exterior. Cu o lumină în ochi pe care nici un alt om de pe lumea asta nu o are. Cu o vorbă înțeleaptă și răbdătoare și glume delicioase cu subtext și pretext. Am crescut printre ei și sunt tare fericită că a fost așa. Problema cu ce a făcut mama mea e că nu și-a dat, nici ea, nici eu acum că sunt mare, seama că pe cât de bogată și importa...

pelerinaj

Spuneam acum câteva săptămâni că îmi amintesc clar perioade din viața mea în care visam la tot ce am acum. Că acum, acest tot s-a împlinit și nu pare să se oprească din împlinire prea curând.    Exact așa mi-au fost ultimele zece zile, care au făcut o tranziție minunată dinspre 26 – care a fost cel mai greu, dureros și zbuciumat an din viața mea de până acum, spre 27 – care se arată a fi ceva minunat; primele șapte zile din el au fost așa și nu e un secret că îmi doresc ca toate celelalte să fie aidoma. Am plecat de nebună, cu pisica ce miroase a cartofi, pe tren spre Satu Mare - prima dată pentru pisică și prima dată în ultimii mulți ani pentru mine, la vagon clasa a doua, cu 15 lei (mai ieftin decât un Uber din București în București). Am avut cea mai colorată companie; niște neni care mi-au povestit vrute și nevrute: de-ale conspirațiilor și credințelor oamenilor care votează cu AUR și cred că 5G ne-a adus corona. A fost obositor, amuzant și mi-a amintit cât de curajoasă ...

ma 1 ac

A trecut un an de când m-am apucat de mine.  Un an de când mi-am adunat tot curajul pe care l-am găsit în ființa mea mică și l-am purtat mândră pe umeri și în brațe, pășind pe calea la care visam de mult prea mult timp.  Oficial, am terminat primul an de master, acum, după excursia la Sibiu, unde am jucat spectacolul-performance-examen Grand Hotel Danemarca în cadrul FITS și n-am cum să nu marchez momentul cu niște gânduri și foarte multe sentimente adunate în cele nouă luni de când fac asta.  Nu cred că e deloc o coincidență că durata unui an universitar (sau școlar, fie vorba între noi, dar am trecut de etapa aia așa că nu mai știu care sunt acum emoțiile clasei a șaptea) coincide cu durata unei sarcini. În special în cazul facultăților vocaționale, mi se pare o metaforă tare frumoasă dacă vei considera că cele nouă luni ale fiecărui an te formează dintr-o moleculă cu potențial în ceva desăvârșit. Ca și cum ai aceste luni pentru a acumula și a învăța și a deprinde tot c...