Treceți la conținutul principal

liberosis

A fost odată ca niciodată, o fetiță ce trăia într-o lume de vis. 

O fetiță care credea că viața e un miraj nesfârșit, în care lucrurile merg întotdeauna spre bine. 

Fetița care credea că tot ce faci vine înapoi spre tine înzecit, așa cum se spune din bătrâni.

Care credea vorbele din bătrâni, pildele, îndemnurile. 

Credea într-o înțelepciune rudimentară pe care n-ai cum s-o cunoști când ești atât de proaspăt.

Și în oamenii care sunt, prin excelență, buni; doar trebuie găsită calea către asta.


Apoi fetița a crescut puțin și a început să creadă lucruri despre sine. Despre cum trebuie să fie pentru ceilalți.

 

Credea că exagerează uneori cu ceea ce simte și că își exprimă prea visceral trăirile. 

Credea că trebuie mereu să corespundă. Să se încadreze în normele și așteptările celui de lângă ea pentru a putea avea valoare în ochii lui.


Apoi au apărut fricile, rușinea; simțul penibilului s-a ascuțit până dincolo de paroxism. Îi venea din ce în ce mai greu să spună lucrurile pe care le credea cu adevărat, pentru că asta o putea face nepotrivită, nenecesară sau neplăcută.  

Trebuia să-i placă aceleași lucruri, să aibă aceleași preocupări, să muncească la fel de mult - ba nu; mai mult! -, să aibă rezultate la fel de bune, să fie, practic, oglindirea celuilalt. 


Dar a uitat de oglindirea sa.


A uitat de fetița mică și cârlionțată care n-a fost luată în brațe suficient de des și suficient de strâns. Fetița căreia i s-au pus în spate dureri și frici prea mari pentru ea. 

Strivitoare. 

Fetița care s-a întrebat mereu de ce nu a fost suficient de valoroasă pentru ca tati să rămână. Sau de ce a trebuit ea să plângă lacrimile lui mami. Fetița care voia să se facă doctor pentru că îi plăcea ideea de a salva oameni. 

Fetița pe care n-a salvat-o nimeni. 

Fetița cu care nimeni nu s-a luptat când zidurile au început să se construiască singure. Fetița căreia nimeni nu i-a aruncat măcar un fir de ață peste zid.

Fetița care a fost și soț, și tată, și mamă și fetiță și căreia i s-a spus că e ok să fie toate astea. Că toate astea pot fi cuprinse într-un suflet atât de mic și îl vor încăpea perfect. 


N-au încăput, să știți! 


Și nu doar că n-au încăput, dar de la un moment dat, s-ar putea să fi dat pe afară.

Iar pentru că fetița nu a fost ținută în brațe suficient de des și suficient de strâns, nu a știut, la rândul ei, nici cum să le strângă suficient de repede și suficient de strâns.


Și fetița ar avea o întrebare, acum că a ajuns om mare, pentru oamenii mari dinaintea ei..


V-ați gândit? Ați crezut vreo secundă că s-ar putea ca asta să se întâmple din cauză că ați tratat un copil ca și cum ar fi fost adult? Ați considerat vreo secundă că afirmațiile pe care le-ați făcut cu atâta mândrie, prin care îi spuneați fetiței „tu ai trăit deja, ești bătrână!” trebuiau mai degrabă să vă îngrijoreze decât să vă bucure? 


Nu. Nu ați considerat.

Mereu ați considerat despre acest copil că e al vostru, că vi se cuvine. Că este un fel de prelungire a voastră în lume, o pârtie care vă va face să vă simțiți împliniți, compleți și complecși ca adulți. Oameni mari desăvârșiți! Nu ați ezitat vreo secundă să puneți pe umerii fetiței ceea ce trebuia să învățați singuri să gestionați. 

Fetița a devenit atât de repede „despre alții” încât nici nu a știut vreodată că poate să fie „despre ea”. Ați jonglat-o pe rând, transformând-o din „copilul vedetă” în „copilul artist” în „mica scriitoare” sau „copilul cu minte de adult” considerând că asta va fi suficient pentru când va ajunge adult pe bune. 

N-a fost. 

Și nu doar că n-a fost suficient, a fost, din nou, strivitor.


Acum, fetița a ajuns adult și crede toate lucrurile greșite și înfricoșătoare de mai sus. 

Iar ele nu sunt înfricoșătoare pentru că provoacă vise urâte. 

Sunt înfricoșătoare pentru că nu par să aibă vreo rezolvare. 

Fetița nu o știe și nici nu are dosarul în care s-o caute. 

Așteaptă doar să fie strânsă în brațe suficient de tare încât, poate, la un moment dat, toate piesele ei se vor așeza la loc și va putea, într-un final, să se reapuce de viața asta grozavă ce i s-a promis.


Înțelegând, acum, că deși părinții fac tot ce pot și știu pentru noi, uneori, asta poate să nu fie suficient.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

dacă ieri eram Dumnezeu

Dacă ieri eram Dumnezeu aș fi fost foarte departe de ceea ce ar trebui să fie un Dumnezeu.  Dacă ieri eram Dumnezeu aș fi fost egoistă și aș fi dat o lege prin care din familiile care sunt deja foarte mici nu mai trebuie să moară nimeni.  Dacă ieri eram Dumnezeu trimiteam un miracol într-un mic oraș de munte și o speranță nemărginită în inimi din toate colțurile țării.  Dar ieri nu am fost Dumnezeu, iar azi sunt o fetiță singură și tristă, o nepoată îndoliată și un om revoltat și nemulțumit care nu înțelege de ce oamenii pe care îi iubește continuă să dispară.  Obișnuiam să cred despre mine că mă descurc bine cu moartea - că o știu gestiona și pentru că multă vreme nu m-a afectat așa cum vedeam că se întâmplă în jur, voi reuși să-mi țin puterea și să rămân implacabilă în fața ei.  Totuși, a apărut această conștientizare dureroasă a greutății pierderilor pentru care nu eram pregătită și care îmi sfâșie inima din piept mai mult și mai mult de la moarte la moarte....

începutul și finalul educației mele au fost mișto și de restu’ caramele

  Mai este foarte puțin până termin cu școala și acum cred că-i pe bune. Am mai zis eu o dată, prin 2020, că mi s-a luat de școală și educație, că mi-am petrecut trei sferturi din viață în bancă - proporția s-a cam păstrat: din cei 27 trăiți, 19 au fost în școală (vă vine să credeți!?!? mie nu.) și că e cazul să mă opresc. Dar ce bine că nu m-am oprit atunci!  Totuși, nu despre asta vorbim azi, aici.  Azi, aici, vorbim despre oamenii mei preferați din toată școala asta multă pe care am făcut-o, care se întâmplă să se afle la cele două capete ale drumului meu: atunci și acum.  Doamna învățătoare este cea datorită căreia am inventat sintagma „dUamnă cu D mare”, pentru că, o merită din plin și cu adevărat. Duamna mea a fost cea mai bună Duamnă din câte aș fi putut avea: era dură și ne certa când eram lepre și nu voiam să scriem, (ah! tonul ascuțit care mă striga din fundul sălii „IANAAA!!!” și știam clar că mai am câteva secunde până la cataclismul mondial care se numea...

URIAȘ

Există oameni și apoi există Oameni. Uriași. Mama mea mi-a adus în viață foarte mulți Oameni. I-a adunat și i-a ales cu atenție ca să am cu certitudine ceva important de învățat de la ei. I-a așezat cu grijă în viața noastră și m-a învățat să-i iubesc atât de frumos încât mulți dintre ei au devenit familie - familia pe care ți-o alegi. Când eram mică eram foarte revoltată că sunt mai mereu printre oameni mari. Mi se părea că n-am timp să copilăresc și că ard etape. Apoi am crescut, m-am făcut și eu om mare și mi-am dat seama cât de valoros e că am crescut așa. Artiștii sunt Oamenii buni ca o pâine caldă, curați și frumoși din interior spre exterior. Cu o lumină în ochi pe care nici un alt om de pe lumea asta nu o are. Cu o vorbă înțeleaptă și răbdătoare și glume delicioase cu subtext și pretext. Am crescut printre ei și sunt tare fericită că a fost așa. Problema cu ce a făcut mama mea e că nu și-a dat, nici ea, nici eu acum că sunt mare, seama că pe cât de bogată și importa...