Treceți la conținutul principal

merg pe drum, nu știu drumul unde duce

Bună ziua, numele meu este Iana-Frezia Elena Oprișa-Sulyok și am picat admiterea la actorie. 

Și este cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla.


Mă încurajez pentru admiterea asta de când mă știu. 

Admiterea asta trebuia să aibă loc acum vreo șapte ani. 

Dar acum șapte ani eu eram mică, speriată și total neîncrezătoare în abilitățile mele.


În urmă cu vreo două luni, am decis că momentul a venit și trebuie să-mi încerc șansa. M-am interesat de cele necesare, am pregătit un repertoriu, am gândit și un mic moment pentru proba la alegere și de atunci m-am tot făcut că fac. :)


Cred că frica nu mi se terminase de tot și cumva, nu am reușit să tratez admiterea asta cu seriozitatea de care avea nevoie. Am sperat că ale mele cunoștințe regizorale mă vor scuti măcar de o parte din pregătiri. Am crezut că flerul și norocul ce m-au făcut să trec ca peștele prin oceanul de școli, licee și facultăți vor fi de partea mea încă o dată. 


Dar viața, sau cineva care s-a distrat bine de tot acolo sus, a decis că de data asta… NU. 

De data asta trebuie să învăț că viața nu-i atât de roz pe cât credeam speram. 

De data asta trebuie să învăț că lucrurile trebuie tratate cu seriozitatea și importanța pe care o cer.

De data asta trebuie să învăț „eleganța capului plecat” pe care o tot predic prin scrierile mele de ani buni. 


Nu m-am supărat. Nici măcar nu am plâns (și eu plâng mult. Foarte mult.).

Am ieșit de la proba de monolog mândră de faptul că am reușit să stau în fața comisiei și să spun cele două bucăți de text până la capăt. M-am bucurat de picioarele care au stat bine înfipte în pământ, chiar dacă genunchii tremurau mai ceva ca frunzele în bătaia vântului de toamnă, iar fiecare celulă din corpul meu striga „fugi!”. M-au impresionat stomacul ce s-a strâns ca să țină piept emoțiilor și obrajii ce nu s-au mai înroșit, doar au stat semeți ca să-mi susțină zâmbetul. Mi-aș fi pupat ochii, pe care am vrut mereu să-i simt licărind de emoție și bucurie în lumina reflectoarelor, dacă aș fi putut! 


Am luat o notă sub-mediocră. 

Și atunci am știut că ăsta nu-i momentul pentru *admis*. Dar poate e momentul pentru altceva. 


Am mers la proba a doua cu un moment de care sunt și mândră, și mulțumită, și sigură. N-a fost, totuși, nevoie să-l arăt. Am știut, și eu și ei, că nu-i momentul pentru *admis*, așa că am transformat cele 5-7 minute într-o mică discuție ce mi-a confirmat învățăturile deja desprinse. 


Mult mai prețioasă, mult mai de ajutor, mult mai reconfortantă.


Am ieșit de la proba la alegere cu zâmbetul pe buze și lacrimile înecate în emoții. Am poposit în cele mai dragi brațe și am început să dau telefoane, încercând să explic tuturor de ce e mult mai bine așa. 

Nu știu dacă am reușit, am mai încercat odată aici. 


Așadar, oameni dragi care mă citiți, împart cu voi niște înțelepciune Oprișistică și zic așa: 


Visul tău, e visul tău; nimeni nu ți-l poate lua. 

Visul fără muncă, moare.

Visul fără credință, moare. 

Visul fără deteminare, moare. 


Asta e treaba cu visele… sunt fragile și, mai ales, efemere. Trebuie întreținute cu atenție și grijă. Și-un pic de muncă. Și-un pic de sinceritate. Și-un pic de încăpățânare. Și-un pic de tiranie de la tine, pentru tine - promit că trebuie și merită!


P.S. DM for collabs. Pot deveni foarte ușor actor-fetish ;)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

URIAȘ

Există oameni și apoi există Oameni. Uriași. Mama mea mi-a adus în viață foarte mulți Oameni. I-a adunat și i-a ales cu atenție ca să am cu certitudine ceva important de învățat de la ei. I-a așezat cu grijă în viața noastră și m-a învățat să-i iubesc atât de frumos încât mulți dintre ei au devenit familie - familia pe care ți-o alegi. Când eram mică eram foarte revoltată că sunt mai mereu printre oameni mari. Mi se părea că n-am timp să copilăresc și că ard etape. Apoi am crescut, m-am făcut și eu om mare și mi-am dat seama cât de valoros e că am crescut așa. Artiștii sunt Oamenii buni ca o pâine caldă, curați și frumoși din interior spre exterior. Cu o lumină în ochi pe care nici un alt om de pe lumea asta nu o are. Cu o vorbă înțeleaptă și răbdătoare și glume delicioase cu subtext și pretext. Am crescut printre ei și sunt tare fericită că a fost așa. Problema cu ce a făcut mama mea e că nu și-a dat, nici ea, nici eu acum că sunt mare, seama că pe cât de bogată și importa...

pelerinaj

Spuneam acum câteva săptămâni că îmi amintesc clar perioade din viața mea în care visam la tot ce am acum. Că acum, acest tot s-a împlinit și nu pare să se oprească din împlinire prea curând.    Exact așa mi-au fost ultimele zece zile, care au făcut o tranziție minunată dinspre 26 – care a fost cel mai greu, dureros și zbuciumat an din viața mea de până acum, spre 27 – care se arată a fi ceva minunat; primele șapte zile din el au fost așa și nu e un secret că îmi doresc ca toate celelalte să fie aidoma. Am plecat de nebună, cu pisica ce miroase a cartofi, pe tren spre Satu Mare - prima dată pentru pisică și prima dată în ultimii mulți ani pentru mine, la vagon clasa a doua, cu 15 lei (mai ieftin decât un Uber din București în București). Am avut cea mai colorată companie; niște neni care mi-au povestit vrute și nevrute: de-ale conspirațiilor și credințelor oamenilor care votează cu AUR și cred că 5G ne-a adus corona. A fost obositor, amuzant și mi-a amintit cât de curajoasă ...

ma 1 ac

A trecut un an de când m-am apucat de mine.  Un an de când mi-am adunat tot curajul pe care l-am găsit în ființa mea mică și l-am purtat mândră pe umeri și în brațe, pășind pe calea la care visam de mult prea mult timp.  Oficial, am terminat primul an de master, acum, după excursia la Sibiu, unde am jucat spectacolul-performance-examen Grand Hotel Danemarca în cadrul FITS și n-am cum să nu marchez momentul cu niște gânduri și foarte multe sentimente adunate în cele nouă luni de când fac asta.  Nu cred că e deloc o coincidență că durata unui an universitar (sau școlar, fie vorba între noi, dar am trecut de etapa aia așa că nu mai știu care sunt acum emoțiile clasei a șaptea) coincide cu durata unei sarcini. În special în cazul facultăților vocaționale, mi se pare o metaforă tare frumoasă dacă vei considera că cele nouă luni ale fiecărui an te formează dintr-o moleculă cu potențial în ceva desăvârșit. Ca și cum ai aceste luni pentru a acumula și a învăța și a deprinde tot c...