Treceți la conținutul principal

gelem, gelem, samudaripen

Ieri am fost la o expoziție. 

Îmi place să merg la expoziții pentru că mă fac să mă simt deșteaptă și interesantă. Îmi place mirosul din muzee și galerii, îmi place să mă pierd minute în șir în fața pânzelor și să fabulez pe marginea subtilităților de tipul „ce a vrut autorul să spună?”. Îmi place pentru că am crescut în și prin ele și mi-a luat cam 20 de ani să înțeleg cu adevărat cât de șmechere sunt expozițiile. 


Ieri nu m-am simțit nici interesantă, nici deșteaptă. 

Ieri am ieșit din sera sufocantă ce a devenit Bucureștiul în ultima săptămână și am intrat într-o atmosferă bacoviană, pe ritmuri împletite de arme, strigăte și lovituri, în universul fatidic și dezolant creat de Eugen Raportoru, la MȚR.


Eugen Raportoru este un artist plastic de etnie rromă care a (re)creat în sălile Tancred atmosfera înmărmuritoare a genocidului pe care „oamenii săi” - cum tutelar îi numește, l-au simțit pe propriile piei. 


Când ajungi la etaj, te întâmpină un roll-up alb, ca un soi de manual de folosință a ceea ce urmează să vezi, auzi, simți. Nu-i acorzi prea mare importanță și intrii în săli, așteptându-te la o expoziție clasică, pereți albi și lucrări reușite. 


Dar te lovește întunericul. 


Te lovesc sunetele cărora nu le găsești imediat sursa. 


Te lovește greutatea crucilor de pe pereți. 


Te sufocă jugul expus ca un martor tăcut. 


Te sufocă pământul uscat din care „răsar” ultimele obiecte și florile uscate de atâta durere. 


Te-ar putea arde, dacă ar fi mai cald, chiar și aerul pe care îl respiri. Dar el s-a răcit complementar temei din expoziție, și îți dă, mai degrabă, fiori reci pe șira spinării. 





Am reușit, ca umanitate, să ne adjudecăm unele dintre cele mai odioase fapte asupra animalelor, a planetei și, cel mai rău, a semenilor noștri. Am reușit să pierdem dumnezeirea pe care o invocăm cu atâta patos (acum și pe internet!) tocmai prin felul în care ne-o însușim ca armă.


Dar acest text nu e despre asta. 


Acest text e despre o expoziție minunată, un artist care chiar știe să-ți ofere o experiență completă și bucuria întâlnirii de pe simeze. 


Mulțumesc!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

URIAȘ

Există oameni și apoi există Oameni. Uriași. Mama mea mi-a adus în viață foarte mulți Oameni. I-a adunat și i-a ales cu atenție ca să am cu certitudine ceva important de învățat de la ei. I-a așezat cu grijă în viața noastră și m-a învățat să-i iubesc atât de frumos încât mulți dintre ei au devenit familie - familia pe care ți-o alegi. Când eram mică eram foarte revoltată că sunt mai mereu printre oameni mari. Mi se părea că n-am timp să copilăresc și că ard etape. Apoi am crescut, m-am făcut și eu om mare și mi-am dat seama cât de valoros e că am crescut așa. Artiștii sunt Oamenii buni ca o pâine caldă, curați și frumoși din interior spre exterior. Cu o lumină în ochi pe care nici un alt om de pe lumea asta nu o are. Cu o vorbă înțeleaptă și răbdătoare și glume delicioase cu subtext și pretext. Am crescut printre ei și sunt tare fericită că a fost așa. Problema cu ce a făcut mama mea e că nu și-a dat, nici ea, nici eu acum că sunt mare, seama că pe cât de bogată și importa...

pelerinaj

Spuneam acum câteva săptămâni că îmi amintesc clar perioade din viața mea în care visam la tot ce am acum. Că acum, acest tot s-a împlinit și nu pare să se oprească din împlinire prea curând.    Exact așa mi-au fost ultimele zece zile, care au făcut o tranziție minunată dinspre 26 – care a fost cel mai greu, dureros și zbuciumat an din viața mea de până acum, spre 27 – care se arată a fi ceva minunat; primele șapte zile din el au fost așa și nu e un secret că îmi doresc ca toate celelalte să fie aidoma. Am plecat de nebună, cu pisica ce miroase a cartofi, pe tren spre Satu Mare - prima dată pentru pisică și prima dată în ultimii mulți ani pentru mine, la vagon clasa a doua, cu 15 lei (mai ieftin decât un Uber din București în București). Am avut cea mai colorată companie; niște neni care mi-au povestit vrute și nevrute: de-ale conspirațiilor și credințelor oamenilor care votează cu AUR și cred că 5G ne-a adus corona. A fost obositor, amuzant și mi-a amintit cât de curajoasă ...

ma 1 ac

A trecut un an de când m-am apucat de mine.  Un an de când mi-am adunat tot curajul pe care l-am găsit în ființa mea mică și l-am purtat mândră pe umeri și în brațe, pășind pe calea la care visam de mult prea mult timp.  Oficial, am terminat primul an de master, acum, după excursia la Sibiu, unde am jucat spectacolul-performance-examen Grand Hotel Danemarca în cadrul FITS și n-am cum să nu marchez momentul cu niște gânduri și foarte multe sentimente adunate în cele nouă luni de când fac asta.  Nu cred că e deloc o coincidență că durata unui an universitar (sau școlar, fie vorba între noi, dar am trecut de etapa aia așa că nu mai știu care sunt acum emoțiile clasei a șaptea) coincide cu durata unei sarcini. În special în cazul facultăților vocaționale, mi se pare o metaforă tare frumoasă dacă vei considera că cele nouă luni ale fiecărui an te formează dintr-o moleculă cu potențial în ceva desăvârșit. Ca și cum ai aceste luni pentru a acumula și a învăța și a deprinde tot c...